content
14.02.2018

Manipulatie meest efficiënte behandelmethode bij SI klachten

Bij mensen met lage rugpijn zit in 16-30% van de gevallen de oorzaak van het probleem in het sacro-iliacale-gewricht. De ligamenteuze structuren en de spieren rondom het SI-gewricht bepalen de stabiliteit van het gewricht. Pijn in de SI-regio kan ontstaan door verschillende oorzaken. Risicofactoren zijn een verstoord looppatroon, beenlengteverschil, scoliose, zware fysieke belasting, trauma’s, zwangerschap en operatieve fixatie van het sacrum. Pijn vanuit het SI-gewricht veroorzaakt niet alleen pijn in de lage rug, maar ook in de lies en het bovenbeen. De standaard fysiotherapeutische behandeling bestaat onder meer uit oefeningen, manuele gewrichtsmobilisatie, manipulatie, massage, educatie en vergroting van het aerobe uithoudingsvermogen. Vaak verschilt de behandeling niet van de behandeling voor lage rugpijn. Om de effectiviteit van de verschillende behandelmethodes te onderzoeken is er een studie gedaan.

Resultaten  
Er werden 10 studies geïncludeerd die 3 verschillende behandelmethoden toepasten. In 4 studies werd manipulatie getest, in 3 oefentherapie en in 3 kinesiotape. De meeste studies gebruikten pijn en beperkingen als uitkomstmaat. Bij alle 3 de behandelmethoden trad verbetering op van de klachten vergeleken met de situatie vòòr de behandeling. Manipulaties bleken het beste effect te hebben.

Opmerkingen en conclusie

Fysiotherapeutische behandeling door kinesiotape, oefeningen en manipulaties bleken alle 3 effectief in het verminderen van SI-klachten. Hoewel pijn, beperkingen en symmetrie verbeterden, bleek het mechanische disfunctioneren de belangrijkste factor bij SI-pijn. Deze disfunctie leidt tot een disbalans tussen de twee bekkenranden, waardoor pijn en druk op het SI gewricht ontstaat. De mechanische disfunctie kan hersteld worden door fysiotherapie en uit bovengenoemde studies blijkt dat manipulatie daar de meest effectieve behandeling voor is.

content

Copyright 2012 Picsal Media