content
19.12.2017

Nieuw in de praktijk

Vanaf 12 januari komt Bente Akkerman onze praktijk versterken. Zij is GZ-psycholoog, met specialisme revalidatie. Doel van haar komst in onze praktijk is mensen met chronische klachten, terugkerende blessures en stress-gerelateerde fysieke klachten beter te kunnen behandelen. Bente: wanneer er voor lichamelijke klachten als bijvoorbeeld pijn en vermoeidheid geen volledige medische verklaring wordt gevonden en mensen worden verwezen naar een psycholoog, dan voelen velen zich afgescheept of niet serieus genomen.

 "Het is dus psychisch, het zit volgens de arts tussen mijn oren." Maar als revalidatiepsycholoog ga ik niet op zoek naar een psychische oorzaak van de klacht. Ik ga uit van waarvoor u komt; de lichamelijke klacht. Ik ga met u op zoek naar herstelmogelijkheden van de lichamelijke klacht, maar via een andere route dan de medische.

We zoomen in op de gevolgen van de lichamelijke klacht, want deze zijn vaak legio en kunnen een in stand houdende werking op de klacht hebben. Denk bijvoorbeeld aan de frustratie die het zoeken en niet vinden van een eenduidige oorzaak van een klacht tot gevolg heeft. Frustratiegevoelens geeft spierspanning in het lichaam, iets wat de klacht in stand houdt. Bij deze gevolgen (frustratiegevoelens, spierspanning) ligt invloed om tot verandering en tot herstel te komen.
 
En tussen de oren? Jazeker, want daar ligt ons brein! Uit onderzoek blijkt dat goed snappen hoe de neurobiologie van chronische klachten werkt, herstelmogelijkheden vergroot. Dit is een vast onderdeel van behandeling.

 

content

Copyright 2012 Picsal Media