content
content
content

Dry-needling methode

"Therapie door middel van een naaldje" 

Met dry-needling wordt middels een acupunctuurnaaldje een spier die klachten geeft, aangeprikt. Zo wordt een plek in de spier opgezocht dat versterkt reageert op prikkels van buitenaf (trigger-point). Bijv. bij kou, warmte, druk, aanspannen, rekken of gewoon een bepaalde stand in een gewricht waarbij de plek wordt geprovoceerd. 
Door het aanprikken kan er een reflexmatige, kortdurende verkramping ontstaan, ook wel ‘twitch’ genoemd. Het lijkt veel op een spierreflex. 
De spier ontspant zich daarna. Dit kan direct na de behandeling optreden of enkele dagen daarna. 
Het behandelde gebied voelt na de behandeling vaak loom, zwaar en soms gevoelig. De klacht waarmee de persoon kwam, kan dan wel verdwenen zijn .

Het bijzondere van deze methode is dat het inbrengen van het naaldje bijna niet wordt gevoeld. Het naaldje wordt door de therapeut bewogen totdat de trigger-point is bereikt. Hierbij voelt men alleen de reactie van de spier. Pijn in de vorm van ‘pijn met het prikken van de vinger aan een doorn, stopnaald of splinter’ wordt helemaal niet ervaren. Mocht er een wat venijnige pijn ontstaan, dan benadert de naald een bloedvat of zenuw en zal de therapeut zijn techniek aanpassen. Vele goede resultaten zijn er bereikt. 

Indicaties voor deze behandeling kunnen zijn:
 • chronische last van spierkramp; 
 • spierstijfheid; 
 • tenniselleboog; 
 • rug-/ kuit-/ en/of nekklachten.

Soms is men bij een acute klacht al na 1 of enkele behandelingen klachtenvrij; chronische klachten hebben een langere behandeltijd nodig. 
De behandeling is een normale fysiotherapeutische behandeling en wordt als zodanig vergoed door de zorgverzekeraar. 

Deze therapie wordt in onze praktijk gegeven door Hans van Amersfoort. en Roy van Soest.

content

Copyright 2012 Picsal Media